Machines PDPA

PERSONAL DATA PROTECTION ACT 2010


In compliance with the Personal Data Protection Act 2010 ("the Act") and its regulations, this notice is issued to all our valued customers and/ or prospective customers. This Notice will inform you of your rights with regards to your personal data that has been and/ or will be, collected and processed by us. 

1. Collection and Processing of Personal Data 
We have collected and will collect your personal data to be processed by us and/ or on your behalf in the course of your present or future dealings with Machines Sdn Bhd (745167-M), its subsidiary(ies), its associated company(ies) ("we", "our", "us" or "Company"). Your personal data enables us to achieve the Purpose in Clause 3 herein that is in connection with our business. 

2. Description of Personal Data 
The personal data that you may provide include but not limited to:- 
  • Name; 
  • National Registration Identity Card Numbers (NRIC no.); 
  • Gender; 
  • Email address; 
  • House phone no.; 
  • Mobile phone no.; 
  • Alternate mobile phone no.; 
  • Passport no; 
  • Login/admin password; 
  • Username/ member ID/ Login ID; 
  • Password; 
  • Specified queue number; 
  • Product code; 
  • Payment information including credit cards no., debit cards no.; and 
  • Reference no. of our customer relations and queries form. 


3. Purpose 
We will use your personal data for the following purposes including but not limited to:- a. Products & Services 

• For performance of the agreement entered into between us to purchase our products and/or delivery of our services, whether present or future, including maintaining your Machines membership account with us, verifying your identity as our customer, processing your request for the repair and support services, and delivery of our products to you; 
• Communication with you and delivery of information including, e-mail, telephone call, text message, online social media and other telecommunication means in relation to our products and services, or in respond to your feedback and enquiries to our products and services; 
• Processing of your payments under the agreement, including collection of outstanding payments from you; 
• Delivery of any form, notice or other documents to you;  
• Customer relationship management procedures as we deem fit and necessary; 
• Necessary performance of our obligations incidental or ancillary or in furtherance to the purchase of our products and/or delivery of our services; 

b. Internal Record & Marketing  

• Marketing of our products and services whether present or future, including issuance of vouchers, schemes, and/or programs which are beneficial to you; 
• Internal record keeping, including for the purpose of administration, auditing, data analysis, research, benchmarking and/or statistical analysis; 
• Processing of your application, requests, enquiries, and/or participation, in any of our, activities, contests whether online or offline, deals, events, marketing campaign, promotions, polls, surveys, training programs, including Machines Workshop; 
• Verification of your identity as winner of our contests or deals;  
• Processing of your registration of interest in engaging our services including Machines Business Expert; 

c. Legal Compliance 
• Prevention, hindrance and/or reporting of any crime including to fraud, bribery and/or money laundering; 
• Compliance to any legal and/or regulatory requirements relating to the provision of our products and services; and 
• For disclosure under the requirements of any applicable laws, regulations, directions, court orders, orders, by-laws, guidelines, circulars, codes applicable to us or any subsidiary, associated, related companies of our group of companies. 

4. Sources 
We may obtain your personal data from the following sources including but not limited to:- 
• the forms which you have filled up, including registration forms, application forms, contest forms, participation forms, products services forms or customer   checklists, signing up forms and other forms, whether online or offline, in relation to Machines Workshop, Machine Business Experts, Customer Information Card,   Machines+ membership form, enquiries to our products and services, registration as member of Machines; 
• name cards or business cards that you have given or delivered to us; and/or 
• any identity materials that you have distributed and/or business directory and listing that you have subscribed to. 

5. Class of Third Parties 
You hereby consent and authorize us to disclose your personal data to the following categories of third parties: 
• our associated, subsidiary, related companies of the Company; 
• our outsourced third party service providers or product providers as we deem necessary or appropriate including outsourced data processing company; 
• our business partners including business affiliates or merchant that provide or deal in general with our services or products in connection with our services and   products; 
• our auditors, business consultants, accountants, lawyers or other professional advisers and/or consultants as we deem necessary and appropriate; and 
• any person to whom we are compelled to or required under law or in response to a local or state or federal authority, industry regulator, enforcement agency,   statutory authority, court of laws, tribunal, arbitration centre, commission or council or association legally authorized by law. 

6. Your Obligations 
It is necessary for us to collect and to retain your personal data. It is also obligatory for you to supply your personal data to us in the most accurate manner. If you do not provide us with your personal data, we are unable to, process your personal data on your behalf, for the Purpose stated in clause 3 herein, or effectively render our services to you, and all relationships created or to be created between us shall then be terminated and ceased to be in effect immediately. 

7. Your Rights 
a. Right to request access to personal data 
Subject to our rights of refusal under the Act, you are entitled to request access to your personal data that is processed by us with reasonable notice. 
b. Right to request correction of personal data 
Subject to our rights of refusal under the Act, you are entitled to request the correction of your personal data that is held by that is inaccurate, incomplete or out-of-date with reasonable notice. 
c. Rights to limit processing of your personal data 
You are entitled to limit our processing of your personal data by expressly withdrawing in full your consent given previously including for us to send any advertising and marketing materials or for direct marketing purposes subject to any applicable legal restrictions, contractual conditions and within a reasonable time period. 

8. Contact to make inquiries and complaints regarding personal data 
If you would like to know more about our processing of your personal data, you may contact the following relevant department: 

Designation: Personal Data Department 
Telephone No: +603-9212 2606 
Fax No: 03-2201 8985 
Email Address: contact@machines.com.my 
Postal Address: Level 16, Block B, Northpoint Office, Medan Syed Putra Utara, 59200 Kuala Lumpur. 


 

 

AKTA PERLINDUNGAN DATA PERIBADI 2010

Dengan mematuhi Akta Perlindungan Data Peribadi 2010 dan peraturan-peraturannya, notis ini adalah dikeluarkan kepada semua pelanggan dan/atau bakal pelanggan kami yang dihargai. Notis ini akan menerangkan hak anda berkaitan dengan data peribadi anda yang kami telah dan/atau akan mengumpul dan/atau memproses. 

1. Pengumpulan dan Pemprosesan Data Peribadi 
Kami telah dan akan mengumpul data peribadi anda untuk pemprosesan kami dan/atau bagi pihak anda dalam urusan anda pada masa kini atau masa depan dengan Machines Sdn Bhd (745167-M), anak syarikat, syarikat bersekutu dengannya ("kami", atau "Syarikat"). Data peribadi anda membolehkan kami mencapai Tujuan-tujuan yang dinyatakan dalam Klausa 3 sini yang berkaitan dengan perniagaan kami. 

2. Sifat Data Peribadi 
Data peribadi yang anda mungkin bekal, termasuk tanpa terhad kepada:- 
  • Nama; 
  • Nombor kad pengenalan; 
  • Jantina; 
  • Alamat e-mel; 
  • Nombor telefon rumah; 
  • Nombor telefon bimbit;  
  • Nombor ganti telefon bimbit;  
  • Nombor paspot; 
  • Kata laluan log masuk / admin;  
  • ID name pengguna / ahli / ID log masuk;
  • Kod produk; 
  • Nombor giliran tertentu; 
  • Maklumat berkenaan dengan pembayaran termasuk nombor kad kredit, nombor kad debit; dan
  • Nombor rujukan yang terdapat dalam borang maklum balas pelanggan. 


3. Tujuan-Tujuan 
Kami akan memproses data peribadi anda untuk tujuan-tujuan berikut termasuk tanpa terhad kepada yang berikut: 
a. Produk & Perkhidmatan 
• Untuk pelaksanaan perjanjian antara kami untuk membeli produk dan/atau perkhidmatan kami pada masa kini atau masa depan termasuk mengekalkan           akaun keahlian Machines anda dengan kami, mengesahkan identiti anda sebagai pelanggan kami, memproses permintaan anda untuk khidmat servis pembaikian dan sokongan, dan penyampaian produk kami kepada anda; 
• Komunikasi dengan anda dan penyampaian maklumat melalui e-mel, panggilan telefon, mesej teks atau media sosial online dan kaedah komunikasi lain yang berkenaan dengan produk dan perkhidmatan kami dan/atau bagi respon kepada maklum balas dan pertanyaan kepada produk dan perkhidmatan kami; 
• Pemprosesan berkenaan dengan pembayaran anda di bawah perjanjian, termasuk punggutan pembayaran tertunggak daripada anda; 
• Penyampaian borang, notis, dan dokumen lain kepada anda;  
• Prosedur pengurusan hubungan pelanggan yang kami fikir perlu dan patut; 
• Pelaksanaan obligasi-obligasi lain yang perlu berkenaan dengan pembelian produk dan/atau penyampaian perkhidmatan kami; 

b. Rekod Dalaman & Luaran (Pemasaran)  
• Pemasaran produk / perkhidmatan kami kepada anda sama ada pada masa kini atau masa depan termasuk pengeluaran baucer, skim, dan / atau program yang memberi manfaat kepada anda; 
• penyimpanan rekod dalaman, termasuk untuk tujuan pentadbiran, audit, analisisa data, penyelidikan, penanda arasan dan / atau analisisa statistik; 
• Memproses permohonan anda, permintaan, pertanyaan, dan / atau penyertaan, di mana-mana, aktiviti, pertandingan sama ada online atau offline, tawaran, acara, kempen pemasaran, promosi, pengundian, kaji selidik, program latihan, termasuk "Machines Workshop"; 
• Pengesahan identiti anda sebagai pemenang pertandingan atau tawaran kami; 
• Memproses pendaftaran minat anda untuk mengguna perkhidmatan kami termasuk "Machines Business Expert"; 

c. Pematuhan Undang-Undang  
• Pencegahan, penghalangan, laporan bagi apa-apa jenayah termasuk penipuan, rasuah dan pengubahan wang haram; 
• Pematuhan kepada mana-mana undang-undang atau peraturan yang berkaitan dengan perkhidmatan / produk kami; dan 
• Pendedahan di bawah mana-mana undang-undang, peraturan, arahan, perintah mahkamah, perintah, undang-undang kecil, garis panduan, pekeliling, kod           berkenaan kepada kami atau mana-mana anak syarikat, syarikat-syarikat berkaitan dalam kumpulan kami. 

4. Sumber  
Kami mungkin memperoleh data peribadi anda dari sumber-sumber berikut, termasuk tetapi tidak terhad:- 
• borang-borang yang anda telah diisi, termasuk borang pendaftaran, borang permohonan, borang pertandingan, borang penyertaan, borang produk dan   perkhidmatan atau senarai semak pelanggan, borang pendaftaran dan borang lain, sama ada online atau offline, berkaitan dengan "Machines Workshop",   "Machine Business Experts", "Customer Information Card", "Machines+ membership form", pertanyaan atas produck dan perkhidmatan kami, pendaftaran   sebagai ahli Machines;  
• kad nama atau kad perniagaan yang anda telah beri atau hantar kepada kami; dan / atau 
• apa-apa bahan identiti yang telah diedarkan dan / atau direktori perniagaan dan penyenaraian yang anda melanggan. 

5. Kelas Pihak Ketiga 
Anda bersetuju dan memberi kuasa kepada kami untuk mendedahkan data peribadi anda kepada pihak-pihak ketiga yang berikut: 
• syarikat bersekutu, anak syarikat, syarikat-syarikat berkaitan; 
• pemberi perkhidmatan atau produk pihak ketiga sebagaimana yang kami fikir perlu atau yang sesuai termasuk syarikat pemprosesan data; 
• rakan kongsi perniagaan kami termasuk syarikat sekutu perniagaan atau peruncit yang membekal atau berurusan secara lazimnya bagi perkhidmatan atau   produk kami yang berkaitan dengan perkhidmatan dan produk kami; 
• juruaudit, perunding perniagaan, akauntan, peguam atau penasihat profesional yang lain dan / atau perunding sebagaimana yang kami fikir perlu dan sesuai;   dan 
• mana-mana pihak yang pendedahan kami adalah diwajib atau dikehendaki di bawah undang-undang atau sebagai tindakbalas kepada pihak berkuasa   tempatan atau negeri atau persekutuan, pengawal selia industri , agensi penguatkuasa, pihak berkuasa berkanun, mahkamah, tribunal, pusat timbang tara,   pesuruhjaya atau majlis atau persatuan undang-undang yang diberi kuasa oleh undang-undang. 

6. Kewajipan Anda 
Adalah perlu bagi kami untuk mengumpul dan menyimpan data peribadi anda. Adalah wajib juga bagi anda untuk membekalkan data peribadi anda kepada kami dengan data peribadi dan kaedah yang paling tepat. Sekiranya anda tidak membekalkan data peribadi anda, kami tidak dapat memproses data peribadi anda untuk Tujuan-tujuan yang dinyatakan dalam Klausa 3 disini dan semua hubungan yang diwujudkan atau yang akan diwujudkan antara kami hendaklah ditamatkan dan diberhentikan serta-merta. 

7. Hak-Hak Anda 
a. Hak mengakses kepada data peribadi 
Anda berhak untuk mengakses data peribadi anda yang kami kumpul dan proses menyampaikan notis yang munasabah tertakluk kepada hak kami untuk menolak permintaan anda. 
b. Hak membuat pembetulan data peribadi 
Anda berhak untuk membuat pembetulan data peribadi anda yang kami kumpul di mana data peribadi tersebut tidak tepat, tidak lengkap atau tidak dikemaskini tertakluk kepada hak kami untuk menolak permintaan anda. 
c. Hak menghadkan pemprosesan data peribadi anda 
Anda berhak untuk menghadkan pemprosesan data peribadi anda untuk menarik balik kebenaran anda sepenuhnya dalam setiap kes sebelum ini, termasuk bagi kami untuk menghantar sebarang pengiklanan dan pemasaran atau untuk tujuan pemasaran langsung tertakluk kepada sebarang sekatan undang-undang, syarat-syarat kontrak dan dalam tempoh masa yang munasabah. 

8. Butir-butir hubungan untuk membuat pertanyaan dan aduan mengenai data peribadi 
Sekiranya anda ingin membuat pertanyaan mengenai pemprosesan kami data peribadi anda, anda boleh menghubungi jabatan kami seperti berikut: 

Jabatan: Jabatan Perlindungan Data Peribadi 
No Telefon: +603-9212 2606 
No Fax: 03-2201 8985 
Alamat e-mel: contact@machines.com.my 
Alamat Pos: Level 16, Block B, Northpoint Office, Medan Syed Putra Utara, 59200 Kuala Lumpur. 

Have more questions? Submit a request

1 Comments

  • Avatar
    CK Kuan

    How poor my dearest Apple's Reseller -Machines -Premium Reseller Apple Malaysia Sdn.Bhd ? You make it more worse then I saw now that the website you built also from zendesk.com ( machine.zendesk.com ) founder by me

Please sign in to leave a comment.
Powered by Zendesk